"Андрій Лаговський (Неканонічний канон)" Агатангел Кримський
Fulfilled

"Андрій Лаговський (Неканонічний канон)" Агатангел Кримський

Fulfilled: Sep 9, 2023
Mark as fulfilled at Sep 8, 2023

Агатангел Кримський - український історик, сходознавець, мовознавець, вчений, орієнталіст, письменник і перекладач, поліглот (знав понад 60 мов), один з організаторів Академії наук України (1918). Походив із литовсько-татарського роду, що прийняв православ'я. Жертва сталінського терору.
«Андрій Лаговський» — це автобіографічний роман, що став одним із ключових текстів українського модернізму та порушив табу на публічне обговорення таких тем, як сексуальна орієнтація і право бути собою.
У центрі сюжету інтелектуал, книжник, професор, що постійно рефлексує над своїми станами, бажаннями, почуттями та намагається вижити у традиційному суспільстві. Важливим елементом сюжету стає гомосексуальна орієнтація героя. Це історія про роздвоєність і самотність. Він шукає любові, але не серед жінок, а серед чоловіків, шукає сімейного щастя, вірить у високі ідеали, які руйнуються, прирікає себе на кабінетне схимництво й аскетизм, але не витримує спокус. Зрештою Лаговський залишається надто залежним від тягаря традицій чи попросту нездатним до рішучого бунту, але виборює собі можливість зоставатися «таким, як він є».
📕 Ключ до розуміння тексту — «Нечестиве кохання» і прихильність музи — написала літературознавиця Віра Агеєва.

Commentaries
Required
Be the first to write a comment under this wish